Doa Untuk Qarun

By | January 19, 2022

Doa Untuk Qarun. Kisah ini menjadi saksi bahawa kesombongan melalui harta tidak akan kekal lama jika umat islam tidak memahami konsep kekayaan di dalam hidup ini. Qarun langsung kedinginan memikirkan doa nabi musa, padahal kamarnya begitu hangat.

Doa Agar Mempunyai Rumah Sendiri Bacaan Doa Agar
Doa Agar Mempunyai Rumah Sendiri Bacaan Doa Agar from colonwasibbelf.blogspot.com

Allah pun mengabulkan doa musa. Tidak berhenti di sana, qarun juga menantang nabi musa untuk berdoa bersama. Kisah ini menjadi saksi bahawa kesombongan melalui harta tidak akan kekal lama jika umat islam tidak memahami konsep kekayaan di dalam hidup ini.

Kisah Ini Menjadi Saksi Bahawa Kesombongan Melalui Harta Tidak Akan Kekal Lama Jika Umat Islam Tidak Memahami Konsep Kekayaan Di Dalam Hidup Ini.

Allah subhanahu wa ta’ala berfirman, إِنَّ قَارُونَ كَانَ مِنْ قَوْمِ مُوسَى “sesungguhnya qarun adalah termasuk kaum musa.” (qs. “lalu qarun lengkap dengan segala perhiasannya keluar rumah menemui kaumnya. Allah pun mengabulkan doa nabi musa tersebut.

Qarun Yang Dikenal Sebagai Orang Yang Alim Dan Pengikut Ajaran Ibrahim Yang Baik, Tidak Berpikir Dua Kali Tentang Kesepakatan Nabi Musa As.

Dia mempergunakan kekayaan tersebut dalam kesesatan, kezaliman, dan permusuhan sehingga membuatnya menjadi sombong dan terlena kekayaan. Nasi sudah jadi bubur, terlambat sudah tobatnya ketika tanah berusaha melahap rumahnya dengan dirinya juga sehingga semua harta qarun dan dirinya juga bersatu dalam tanah. Bahkan dia memiliki ratusan kuda.

Qarun Langsung Kedinginan Memikirkan Doa Nabi Musa, Padahal Kamarnya Begitu Hangat.

Allah berfirman, “sesungguhnya qarun termasuk daripada kaum musa, tetapi dia berlaku zalim. Qarun berkata, “sesungguhnya aku hanya diberi harta itu kerana ilmu yang ada padaku. Dia juga mempunyai banyak kuda,ada tentera peribadi lagi.

Qarun Langsung Putar Badan Dan Watu Malam Tiba.

Janji qarun untuk lebih khusyuk beribadah dan membantu sesama setelah menjadi kaya, kandas. Janji qarun untuk lebih taat beribadah dan membantu sesama jika diberi kekayaan oleh allah swt dilupakan. Saking banyaknya harta, beberapa ulama’ berpendapat bahwa butuh 60 keledai untuk bisa mengangkut semua kunci dari setiap gudang penyimpanan hartanya, padahal setiap kunci tidak lebih besar dari satu jari manusia.

Allah Menyuruh Qarun Menggunakan Hartanya Untuk Akhirat,Supaya Qarun Selamat Dan Tidak Dihisab Di Akhirat Kelak.diharapkan Qarun Sanggup Infaqkan Rezeki Yang Allah Beri Kepadanya Sebelum Mati.

Qarun tidak mengindahkan nasihat para mukmin yang memintanya untuk bersyukur kepada allah atas segala nikmat harta kekayaan yang diberikan. 76) allah subhanahu wa ta’ala mengirim nabi musa ‘alaihissalam kepada fir’aun. Ibnu katsir dalam tafsirnya menjelaskan, qarun adalah anak dari paman musa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *